Posty z lat 2011-2012
Krótkie porady od Polakko dla nowych graczy w Shogunie 2
1.)Generał=morale,nierazprawie zawsze decyduje o wyniku bitwy,więc dbaj o niego,nie walczy dobrze i jest śmiertelny tak samo jak każdy żołnież więc NIE używaj go jako cav(aleri)
2.)Nigdy nie atakuj pod góre
3.)Wojska w lesie mogą się ukryć,jeśli idą (nie biegną) nadal pozostaną w ukryciu więc to wykorzystaj,ale pamiętaj wróg też może to wykorzystać!
4.)Jeśli w bitwie są budynki to w miare możliwości staraj się je przejąć.
5.)Narzucaj przeciwnikowi swoją gre(tzn. żeby robił to co chcesz)
6.) Jeśli jesteś hostem nie pisz ludziom że sa jakieś zasdy,bo wtedy każdy zacznie ich używać a to popsuje gre,teo nie chcemy prawda!? Wystarczy cie że już ty wybierasz mape,to daje ci przewage
7.)Kawaleri jest dobra do zdejmowania gienków
8.)Jeśli wróg ma art to nie wchodź w jej zasięg lub znajdź sposób żeby sie jej pozbć(ewentualnie manewruj wojskiem tak żeby ona wystrzelała całą swoja amunicje a ty poniósł jak najmniejsze starty!)
9.)ashigaru yari(pikinieży)zostają zmieceni z powieżchni ziemi przez samurajów.
10.)Kawaleria zmiata z powierzchni ziemi łuczników i zadaje poważne straty np. samurajom ale musi uważać na jednostk z pikami lub spisami
11.)Dostosuj swoją armie do swojej świty(zagrasz w multi to bedziesz wiedizał o co chodzi)
12.)Musisz zdecydować czy twój awatar(gienek) ma być bardziej dowódcą czy bardziej wojownik czy może specjalista od łuku
13.)Są 3 drogi;droga miecza(oprócz podstawowych jednostek masz 1 nieco lepszą)droga łuku(oprócz łuczników ashigaru masz jeszcze samurajów z łukami) lub droga konia czy kawaleri jaoś tak(oprócz lekkiej jazdy 45 koni masz jescze jazde z yari czyli takich lansjerów ,60 koni).
Każda droga jest dobra i musisz wykorzystywać swoje jednstki. np. Ja,wybrałem droge koni i zawsze mam przynajmniej 3-6 pułków jazdy i to daje mi często dużą przewage,ale oczywiście każdy musi znaleść swoją droge.
14.)Sun Zi "Sztuka Wojny"(komentarz zbędny)
15.)Mógłbym tak w nieskończonoś ale tyle porad chyba starczy. DZIĘKUJE!
Ostatnio edytowany przez Polakko (2011-03-25 19:46:41)